niedziela, 22 lipca 2012

Muffinki z porzeczkami i czekoladą

W piątek dziewczynki nazbierały u babci kubek czerwonych porzeczek. No i  leżały sobie te porzeczki w lodówce, bo przecież największą frajdą jest ich zbieranie, a nie konsumowanie ;-) 
Ponieważ zapowiedzieli się goście - z dostępnych w domu składników wyszło niepozorne, ale bardzo smaczne coś....


...a na dodatek bez cukru, bo zapomniałam dodać :-)  
Inspirowałam się tym przepisem.

Muffinki z porzeczkami i czekoladą:

Składniki na 12 szt.:

  • 1 szklanka porzeczek (u mnie czerwone)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki drobnego cukru (można pominąć jeśli się użyje czekolady mlecznej)
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej, posiekanej czekolady
  • 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego
  • 2/3 szklanki maślanki lub jogurtu
  • 2 jajka, roztrzepane.

W jednej misce wymieszać dokładnie składniki suche, w drugiej mokre. 
Mokre wlać do suchych, dodać porzeczki i wymieszać do połączenia się składników (ciasto będzie gęste).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości.
Piec około 25 minut, w temperaturze 200ºC.
Najlepsze lekko wystudzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print