środa, 18 lipca 2012

Muffinki ananasowe

 Powróciłam...dawno mnie nie było. Niestety łączenie pełnego etatu z doglądaniem trójki dzieciaków i prowadzeniem domu nie jest łatwe. Przeorganizowanie zajęło mi trochę czasu, ale mam nadzieję, że w końcu mi się udało.
Od pewnego czasu eksperymentuje z muffinkami i babeczkami. Nie zawsze są to eksperymenty udane.
Jak na razie "rozgryzłam" muffinki - są łatwiejsze niż babeczki, nie wymagają długiego przygotowania i jest mało naczyń do zmywania. No i ich podstawową zaletą jest szybkość przygotowania - można je zrobić tuż przed przybyciem gości. Ostatnio odkryłam, że fajnymi dodatkami są ananas z puszki wraz z kandyzowanym imbirem własnej roboty - akurat te składniki miałam pod ręką.

Przepis podstawowy znalazłam w dodatku "Palce Lizać". 

Muffinki z ananasem i kandyzowanym imbirem

 

Składniki (na 12 szt.):

- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 10 dag stopionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka drobno pokrojonego ananasa z puszki
- 1 łyżka kandyzowanego imbiru

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól
W drugiej misce mieszamy składnik mokre: mleko, masło i jajka
Do miski ze składnikami suchymi dodajemy składniki mokre i szybko mieszamy tylko do połączenia. Dodajemy ananasa i imbir i jeszcze raz delikatnie mieszamy - nie za długo!
Wykładamy do papilotek do 3/4 wysokości i pieczemy w temp. 190-200 stopni przez 20-25 minut.
Najlepiej smakują lekko wystudzone.


Przepis bierze udział w Durszlakowych Akcjach:

1 komentarz:

print