Bułeczki (na 20 małych lub 16 większych)
- 500 g mąki pszennej + trochę do podsypania
- 280 - 300 ml ciepłego mleka + dodatkowo 2 łyżki
- 40 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- do przystrojenia: sól gruboziarnista, mak, słonecznik, pestki z dyni, itp.
Zawartość miski wyrobić mikserem, tak żeby powstało lepkie ciasto. Przykryć je i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po tym czasie wyrobić ciasto ręcznie na posypanym mąką blacie, zagniatając i uderzając - przez 10 minut. Następnie podzielić na odpowiednią ilość kawałków, w zależności jakiej wielkości bułeczki chcemy uzyskać. Posmarować bułeczki mlekiem i posypać czym kto woli :-). Nakryć i zostawić na 30 minut, żeby wyrosły.
Piec w temperaturze 200 stopni C prze około 15-20 minut. Ostudzić na kratce i podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego.
Też mieliśmy bułeczki na kolację, bo chleba zabrakło;) Twoje kuszą na całego! pięękne i rumiane!
OdpowiedzUsuń