poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Sernik nowojorski

Dzisiaj klasyk. Sernik nowojorski to mój ideał, kremowy i niezbyt słodki....

Inspiracja: Moje wypieki (KLIK) z modyfikacjami

Składniki:

Spód ciasteczkowy: KLIK

Masa serowa:
  • 1 kg serka śmietankowego - użyłam półtłustego President
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyzka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
Polewa śmietanowa:
  • 220 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
dodatkowo: 25 dag borówki amerykańskiej


Tortownicę okręcamy folią aluminiową. Wszystkie składniki mieszamy tylko do połączenia się. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy. Pieczemy w kąpieli wodnej przez pierwsze 10 min. w temp 180°C. A następnie w temp.110ºC prze kolejne 60 minut (cała powierzchnia sernika powinna być ścięta). Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przez około godzinę.Wszystkie skłądniki polewy mieszamy i wylewamy na jeszcze gorący sernik. Schładzamy w lodówce przez conajmniej 10 godzin. Po schłodzeniu udekorowałam swój sernik borówkami.
Warto czekać...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print