czwartek, 7 lutego 2013

Nie tylko pączki i faworki...

Dziś Tłusty Czwartek, a ja na przekór wszechobecnym pączkom i faworkom proponuję przekładane kruche kwiatki. A co....

Składniki na ciasteczka:

- 5 żółtek,
- 500g mąki krupczatki,
- 200g smalcu 
- 100g masła
- 150g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie odrobina kwaśnej śmietany
- krem czekoladowy lub orzechowy lub kto co woli (u mnie Nutella) do przełożenia

Tłuszcze siekamy z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtka, cukier i proszek i zagniatamy ciasto. Ważne, żeby to zrobić w miarę szybko. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki - najlepiej zrobić je dzień wcześniej. Jak ciasto "odpocznie" rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kwiatki lub inne dowolne kształty - po dwa na każdą porcję, jedno z dziurką. Pozostałe ciasto można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Ciasteczka pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 10 min. aż będą złociste. Po wystygnięciu przekładamy dowolnym kremem lub dżemem, a następnie konsumujemy ze smakiem :-)

1 komentarz:

print