Wakacje się niestety skończyły tydzień temu. Trzeba czymś zagłuszyć smutek :-). Proponuję do dzisiejszej przedpołudniowej kawy ciasto czekoladowe...z dodatkiem cukinii.
przepis z bloga Arabeski(KLIK)
Ciasto czekoladowe z cukinią
(Proporcja na tortownicę śr. 25-26 cm.)
- 120 ml oleju
- 240 g mąki
- 200 g cukru
- 350 g cukinii, startej na tarce o grubych oczkach
- 3 duże jajka
- 6 łyżek kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 100 g posiekanej czekolady (gorzkiej albo mlecznej)
Składniki sypkie: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i sól mieszamy w jednej misce. W drugiej misce miksujemy jajka, olej, kawę i cukier. Wsypujemy 2/3 suchej mieszanki i niezbyt dokładnie mieszamy. Do pozostałych suchych składników dodajemy startą cukinię (razem z sokiem) i posiekaną czekoladę. Mieszamy. Zawartość obu misek łączymy razem, niezbyt długo. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180 st.C przez ok. 60 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto można oblać polewą czekoladową. Ja posypałam odrobiną cukru pudru. Podajemy jeszcze ciepłe. Ciasto ma chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze z kawałkami płynnej czekolady.
Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz