czwartek, 8 sierpnia 2013

Brzoskwiniowe crumble

Korzystając z dostępności cudownych brzoskwiń przygotowałam na dzisiejszy późny podwieczorek przepyszne crumble - po "naszemu" owoce z kruszonką. Tym razem wzbogaconą o ostatnie orzechy włoskie z zeszłorocznych zapasów. Zapraszam do degustacji :-)

 kruszonka - przepis babci

Składniki:
  • 100g zimnego masła 
  • 150g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru (można pomieszać różne gatunki cukru) - ilość zależy również od rodzaju i "kwaśności" użytych owoców
  • 6 szt. świeżych, dojrzałych brzoskwiń (lub innych owoców)
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Ze składników ciasta zagnieść szybko kruszonkę, na samym końcu dodać orzechy. Owoce pokroić na większe kawałki, ułożyć w naczyniach do zapiekani i  suto posypać przygotowaną kruszonką.
Jeśli jakimś cudem kruszonka zostanie - można ją zamrozić i wykorzystać innym razem.
Tak przygotowane crumble pieczemy w 190 st. C przez 25-35min.
Podajemy najlepiej z lodami.
Pycha!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print