Korzystając z dostępności cudownych brzoskwiń przygotowałam na dzisiejszy późny podwieczorek przepyszne crumble - po "naszemu" owoce z kruszonką. Tym razem wzbogaconą o ostatnie orzechy włoskie z zeszłorocznych zapasów. Zapraszam do degustacji :-)
kruszonka - przepis babci
Składniki:
- 100g zimnego masła
- 150g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru (można pomieszać różne gatunki cukru) - ilość zależy również od rodzaju i "kwaśności" użytych owoców
- 6 szt. świeżych, dojrzałych brzoskwiń (lub innych owoców)
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Ze składników ciasta zagnieść szybko kruszonkę, na samym końcu dodać orzechy. Owoce pokroić na większe kawałki, ułożyć w naczyniach do zapiekani i suto posypać przygotowaną kruszonką.
Jeśli jakimś cudem kruszonka zostanie - można ją zamrozić i wykorzystać innym razem.
Tak przygotowane crumble pieczemy w 190 st. C przez 25-35min.
Podajemy najlepiej z lodami.
Pycha!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz