poniedziałek, 29 lipca 2013

Tarta porzeczkowa z bezą

Dzisiaj zapraszam na fantastyczną tartę. Kwaśne porzeczki białe i czerwone na kruchym, cienkim spodzie. No i ta beza...
Wszystko razem to skondensowany smak wakacji. Ciasto idealne do niedzielnej kawy.

  Zmodyfikowałam przepis na tartę agrestową z bloga
Moje Wypieki - KLIK
Kruchy spód tarty:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła, schłodzonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 - 2 łyżki zimnej wody
Masło szybko rozetrzeć z mąką na kruszonkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie cienko rozwałkować i wyłożyć formę do tarty ( u mnie średnica 27 cm). Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć suchą fasolą i piec przez 15 min. w temp. 190ºC. Usunąć papier i dopiekać przez kolejne 7-10min. w zależności od grubości ciasta.

Nadzienie porzeczkowe:

  • 800 g porzeczek (700 g + 100 g) - u nie białe i czerwone
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżki pektyny
  • 1 łyżka masła
W garnuszku podgotowujemy 700g porzeczek z cukrem do czasu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. Uważamy aby ich nie rozgotować. Całość przecedzamy przez sitko. Do soku dodajemy mąkę ziemniaczaną i pektynę, mieszamy. Następnie dodajemy owoce z sitka i zagotowujemy, dodając odstawione wcześniej 100g porzeczek. Po zdjęciu z ognia dodajemy masło i lekko studzimy.


Beza:

  • 4białka
  • 240 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy po łyżce cukru i dokładnie ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i jeszcze raz miksujemy.

Tym sposobem mamy już wszystkie składowe tarty. Na podpieczony spód wykładamy masę porzeczkową i następnie ubite białka, fantazyjnie formując. Pieczemy przez 25-30 min. w temp. 150ºC. Po upieczeniu wyjmujemy i koniecznie studzimy by masa porzeczkowa mogła odpowiednio stężeć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print