poniedziałek, 8 lipca 2013

Sernik z czereśniami na spodzie herbatnikowym

Dzisiaj zachęcam do wykonania pysznego sernika na zimno. Doskonały z każdymi sezonowymi owocami, lubiany przez dzieci. Zainspirowany niezawodnymi przepisami z "Moich Wypieków".

Zwykle wykonywałam go na biszkopcie, ale tym razem zrobiłam na spodzie z herbatników. Pyszna odmiana, no i szybsza w przygotowaniu.

P.S. Przepraszam za zdjęcie, ale to ostatni kawałek - ledwo zdążyłam :-)



Spód herbatnikowy:

  • 250 g herbatników maślanych
  • 100 g masła rozpuszczonego

Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na proszek. Dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę herbatnikową, dokładnie ubijamy.
Wkładamy do lodówki na ok. pół godzimy.

Składniki masy serowej:

  • 500 g serka śmietankowego (zwykle używam President)
  • 50 g domowego cukru waniliowego
  • 150g cukru zwykłego
  • 20 g żelatyny
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 300 ml śmietanki 30% 
  • 150 g jogurtu (zwykle używam greckiego)
  • 100 ml gorącej wody

Serek, cukry, jogurt, sok i skórkę z cytryny mieszamy do rozpuszczenia cukru. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i dodajemy po łyżeczce do masy serowej, za każdym razem dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy i łączymy z masą serową. Wykładamy na spód herbatnikowy. Wstawiamy do lodówki.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki wiśniowe 
  • 1 kg czereśni

Galaretki rozpuszczamy w połowie wody. Czekamy do lekkiego zgęstnienia. Na schłodzony torcik wykłądamy warstę wydrylowanych czereśni i zalewamy prawie zastygniętą galaretką. Cały torcik schładzamy w lodówce.
 Tam go też przechowujemy zanim zniknie :-).

1 komentarz:

print