Ciepły i puszysty, posmarowany domowym dżemem....tym razem w trochę innej, ale również bardzo smacznej wersji.
Składniki na jeden spory omlet:
- 3 jajka - najlepiej od "wolnej kury"
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
Białka i szczyptę soli ubijamy na pianę. Dodajemy kolejno cukier i żółtka. Na koniec delikatnie łączymy masę z mąką.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Równomiernie wykładamy masę biszkoptową i wyrównujemy powierzchnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Dodatki:
- duża garść wydrylowanych czereśni
- 1/2 banana
- 1 plaster ananasa świeżego bądź z puszki
- sok z cytryny
Miksujemy ananasa i banana z odrobiną soku cytrynowego.
Gotowego omleta smarujemy sosem i wykładamy czereśnie. Składamy na pół i z wierzchu polewamy dodatkowo sosem.
Udekorowałam go bazylią i jadalnym kwiatem ogórecznika.
...i znów miałam 10 lat :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz