czwartek, 11 lipca 2013

Omlet biszkoptowy z czereśniami i sosem bananowo-anansowym

Dzisiaj moja wersja przysmaku z dzieciństwa. Często przyrządzała go babcia jak wracałam ze szkoły.
Ciepły i puszysty, posmarowany domowym dżemem....tym razem w trochę innej, ale również bardzo smacznej wersji.




Składniki na jeden spory omlet:
  • 3 jajka - najlepiej od "wolnej kury"
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Białka i szczyptę soli ubijamy na pianę. Dodajemy kolejno cukier i żółtka. Na koniec delikatnie łączymy masę z mąką.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Równomiernie wykładamy masę biszkoptową i wyrównujemy powierzchnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.


Dodatki:

  • duża garść wydrylowanych czereśni
  • 1/2 banana
  • 1 plaster ananasa świeżego bądź z puszki
  • sok z cytryny

Miksujemy ananasa i banana z odrobiną soku cytrynowego.

Gotowego omleta smarujemy sosem i wykładamy czereśnie. Składamy na pół i z wierzchu polewamy dodatkowo sosem.
Udekorowałam go bazylią i jadalnym kwiatem ogórecznika.

...i znów miałam 10 lat :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print