Panna cotta z białą czekoladą, przecierem agrestowym i brzoskwinią
Składniki ma się rozumieć na 5 porcji :-)
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 210 ml mleka
- 100 g białej czekolady
- 30 g cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody
Śmietanę, mleko, pokrojoną czekoladę i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady. Żelatynę namaczamy w gorącej wodzie i wlewamy do masy - mieszamy do rozpuszczenia.
Rozlewamy do miseczek i po lekkim przestudzeniu wkładamy do lodówki, aż masa się zetnie.
Przecier z agrestu:
- dojrzały agrest
- trochę cukru do "złamania" kwaśności
Agrest gotujemy z odrobiną wody do miękkości. Następnie przecieramy przez sitko i dodajemy cukru w zależności od upodobań. Przecier studzimy.
Stężałą pannę cotta dekorujemy przecierem agrestowym i plasterkami dojrzałej brzoskwini.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz