piątek, 26 lipca 2013

Panna cotta latem smakująca

Dzisiaj coś bardzo wakacyjnego, pachnącego i smakującego latem. Panna cotta to deser prosty w przygotowaniu, ale w swej prostocie genialny. Kilka składników, trochę wolnego czasu... i już delektujemy się. Bazowałam na przepisie z bloga Moje Wypieki.

Panna cotta z białą czekoladą, przecierem agrestowym i brzoskwinią



Składniki ma się rozumieć na 5 porcji :-)

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 210 ml mleka
  • 100 g białej czekolady
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody

Śmietanę, mleko, pokrojoną czekoladę i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady. Żelatynę namaczamy w gorącej wodzie i wlewamy do masy - mieszamy do rozpuszczenia.
Rozlewamy do miseczek i po lekkim przestudzeniu wkładamy do lodówki, aż masa się zetnie.


Przecier z agrestu:
  • dojrzały agrest 
  • trochę cukru do "złamania" kwaśności
 + 2 dojrzałe brzoskwinie
 
Agrest gotujemy z odrobiną wody do miękkości. Następnie przecieramy przez sitko i dodajemy cukru w zależności od upodobań. Przecier studzimy.

Stężałą pannę cotta dekorujemy przecierem agrestowym i plasterkami dojrzałej brzoskwini.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print