U mojej babci tradycyjnie jako ostatnie danie wigilijne w pięknej kryształowej misie podawany był mak z kruchymi ciasteczkami.
W tym roku postanowiłam unowocześnić nieco pierwowzór, ale tak by nie zatracił swego wyjątkowego charakteru. To całkowicie mój pomysł podania - a przepis na mak to rodzinna receptura.
Polecam wszystkim :-)
Mak wigilijny
Składniki na mak:
- 500g maku- 500 ml mleka
- śmietanka 30%
- miód
- cukier puder
Mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy, najlepiej na cała noc. Następnie odsączamy i mielimy 3 razy. Dodajemy do smaku śmietankę, miód i cukier puder - w zależności od indywidualnych upodobań.
Składniki na ciasteczka:
- 5 żółtek,- 500g mąki krupczatki,
- 200g smalcu
- 100g smalcu
- 150g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie odrobina kwaśnej śmietany
Tłuszcze siekamy z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtka, cukier i proszek i zagniatamy ciasto. Ważne, żeby to zrobić w miarę szybko. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki - najlepiej zrobić je dzień wcześniej. Jak ciasto "odpocznie" rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kółka - po dwa na każdą porcję maku. Pozostałe ciasto można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Ciasteczka pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 10 min. aż będą złociste.
Składniki na dekorację bakaliową:
- bakalie (rodzynki, morele, skórka pomarańczowa, migdały, orzechy itp.)- 2-3 łyżki masła
- 2-3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki śmietanki
Roztapiamy masło i miód na patelni. Dodajemy pokrojone bakalie i wszystko razem "smażymy" aż masa zgęstnieje i skarmelizuje się. Lekko studzimy.
Odliczamy tyle ciasteczek ile ma być porcji. Kładziemy na każde ciasteczko łyżkę masy makowej (można więcej lub mniej, zależy co kto lubi). Przykrywamy drugim ciasteczkiem. Na wierzch każdej porcji kładziemy karmelizowane bakalie.
Ciastka najlepsze są zaraz po przyrządzeniu - później nie są tak kruche, ale również bardzo smaczne.
Przepis bierze udział w akcji - Wigilia 2012.
Oczywiście powinno być:
OdpowiedzUsuń200 g smalcu
100 g masła