czwartek, 19 lipca 2012

Chrupiące ogórki

Sezon ogórkowy w pełni. Dostałam skrzynkę domowych ogórków - bez konserwantów i sztucznych barwników :-)
Jako pierwsze do słoików powędrowały ogórki najmniejsze, w słodko-octowej zalewie. Przepis dostałam w poprzednim roku od koleżanki z pracy. Wypróbowałam i mogę polecić dalej.
Chrupiące ogórki są super - w sam raz do podgryzania zimową porą, dobre również do sałatek.



Chrupiące ogórki

Składniki:
- 4 kg ogórków
- 4 papryki czerwone
- 4 duże cebule
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka soli

Ogórki umyć, jeśli są duże to pokroić w słupki - ja nie kroiłam bo wybrałam malutkie. Paprykę pokroić w paski zaś cebulę w półkrążki. Wszystkie składniki wymieszać i zalać wodą z solą. Odstawić na 3 godziny, co pół godziny zamieszać (zapomniałam). Po tym czasie składniki odcedzić i ułożyć w słoikach.

Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 4 szklanki cukru
- 3 szklanki octu 18%
- 2 łyżki kolendry
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka ziela angielskiego

Wszystkie składniki zagotować.
Gorącą zalewą zalać ogórki i pasteryzować do momentu zagotowania wody. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print