Ponieważ zapowiedzieli się goście - z dostępnych w domu składników wyszło niepozorne, ale bardzo smaczne coś....
...a na dodatek bez cukru, bo zapomniałam dodać :-)
Inspirowałam się tym przepisem.
Muffinki z porzeczkami i czekoladą:
Składniki na 12 szt.:
- 1 szklanka porzeczek (u mnie czerwone)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki drobnego cukru (można pominąć jeśli się użyje czekolady mlecznej)
- 100 g gorzkiej lub mlecznej, posiekanej czekolady
- 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego
- 2/3 szklanki maślanki lub jogurtu
- 2 jajka, roztrzepane.
W
jednej misce wymieszać dokładnie składniki suche, w drugiej mokre.
Mokre wlać
do suchych, dodać porzeczki i wymieszać do połączenia się składników (ciasto
będzie gęste).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości.
Piec około 25 minut, w temperaturze 200ºC.
Najlepsze lekko wystudzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz