poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Tartaletki z botwinką

Dzisiaj coś na wytrawną przekąskę...pasującą do piwa. Tartaletki powstały przypadkiem. Miałam kilka pustych foremek, w lodówce zaś pączek botwinki, ser camembert... i nic ciekawego więcej. 
Przetestujcie sami, są niecodzienne ale przepyszne.

Przepis własny


Składniki na 12 szt:
  •  12 pustych tartaletek o średnicy 5-8 cm. (przepis innym razem) pęczek botwinki, wykorzystałam same łodyżki bo listki już zdążyły zwiędnąć
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • krążek sera camembert
Cebulę kroimy w "piórka" i podduszamy na oliwie. Dodajemy drobno krojony czosnek i połowę tymianku. Podduszamy wszystko razem przez ok. 2 min. Dodajemy pokrojoną w kawałeczki botwinkę, dolewamy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem, aż botwinka zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Nadziewamy tartaletki, na wierzch kładziemy po kawałku sera pleśniowego. Zapiekamy przez 10-15min. w temp 180ºC. Upieczone dekorujemy pozostałym tymiankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print