Jest jeden minus, muszę ja robić stale ponieważ już nie zamawiamy pizzy na telefon, bo ta kupiona jest zdecydowanie gorsza.
A zatem coś dla wielbicieli pizzy na cienkim spodzie :-)
Fantastyczna pizza na cienkim spodzie
(proporcje na dwie okrągłe pizze)- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 5 dag drożdży
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- ulubione składniki
Przygotowujemy zaczyn: drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn urośnie i zacznie opadać dodajemy pozostałe składniki tj. resztę mąki, oliwę i sól. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je aż będzie elastyczne, ale miękkie. Miskę smarujemy oliwą, wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Zauważyłam, że im dłużej wyrasta, tym jest lepsze. W trakcie wyrastania można je dodatkowo zagnieść.
Jak ciasto wyrośnie zagniatamy je i dzielimy na dwie części. Nagrzewamy piekarnik do max. temperatury - u mnie 250 stopni. Jedną część wykładam do formy na pizzę, smaruję sosem pomidorowym i wykładam składniki: zazwyczaj jedną pizzę robię z ananasem i szynką, a drugą z oliwkami, suszonymi pomidorami i salami. A na koniec posypuję grubą warstwą sera.....
Pizzę piekę przez około 9-10min. Jest pyszna :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz