poniedziałek, 4 lutego 2013

Pizza najlepsza pod słońcem

Przepis na idealną pizzę był poszukiwany od lat. Wypróbowałam wiele receptur, niby były OK ale wyrób gotowy pozbawiony był "tego czegoś". W końcu metodą prób i błędów dopracowałam swój własny przepis. Przyznaję, czas oczekiwania jest dłuższy, ale liczy się efekt końcowy - pochwalę się, że wszystkim smakuje :-)
Jest jeden minus, muszę ja robić stale ponieważ już nie zamawiamy pizzy na telefon, bo ta kupiona jest zdecydowanie gorsza.
A zatem coś dla wielbicieli pizzy na cienkim spodzie :-)


Fantastyczna pizza na cienkim spodzie

(proporcje na dwie okrągłe pizze)

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 5 dag drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ulubione składniki

Przygotowujemy zaczyn: drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn urośnie i zacznie opadać dodajemy pozostałe składniki tj. resztę mąki, oliwę i sól. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je aż będzie elastyczne, ale miękkie. Miskę smarujemy oliwą, wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Zauważyłam, że im dłużej wyrasta, tym jest lepsze. W trakcie wyrastania można je dodatkowo zagnieść.

Jak ciasto wyrośnie zagniatamy je i dzielimy na dwie części. Nagrzewamy piekarnik do max. temperatury - u mnie 250 stopni. Jedną część wykładam do formy na pizzę, smaruję sosem pomidorowym i wykładam składniki: zazwyczaj jedną pizzę robię z ananasem i szynką, a drugą z oliwkami, suszonymi pomidorami i salami. A na koniec posypuję grubą warstwą sera.....
Pizzę piekę przez około 9-10min. Jest pyszna :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

print