Obiecywałam wpis z pierogami w tytule, ale pierogi tak szybko zniknęły, że nie zdążyłam zrobić sesji zdjęciowej. Tak więc innym razem.
A dzisiaj coś na zimę - z moich przepięknych cukinii. Co prawda octowe przetwory nie cieszą się u mnie dużym wzięciem, ale ta sałatka o dziwo "schodzi". Ma niewiele składników, jest łatwa do przygotowania i co najważniejsze bardzo smaczna.
Sałatka z cukinii i ogórków
- 2 kg cukinii (u mnie żółta i zielona)
- 2 kg ogórków
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg cebuli
- 2 główki czosnku
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka gorczycy
Ogórki obrać i pokroić w plastry. Cukinię pokroić wzdłuż na 4 części, odkroić pestki i pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w półkrążki. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki.
Wszystkie warzywa wymieszać i dodać pozostałe składniki. Zostawić na 2-3 godziny - ja zostawiłam na całą noc. Następnie zagotować i nakładać do słoików. Pasteryzować przez 15 minut.
chyba wypróbuję, bo wszystkie składniki mam... tylko coś słoików coraz mniej :))
OdpowiedzUsuń--------------
hendaleko.blogspot.com
Bardzo pyszna sałatka, w tamtym tygodniu robiliśmy z babcią i wyszła super!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że sałatka się udała :-)
UsuńA zalewa bez wody? Tylko ocet i olej? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPod wpływem soli warzywa "puszczają" sok, który z octem i olejem tworzy zalewę. Jeśli rano okazało by się, że zalewy jest za mało można dolać wody - ale do tej pory taka sytuacja u mnie nie wystąpiła. Pozdrawiam.
Usuń