czwartek, 16 sierpnia 2012

Cukiniowych inspiracji cd

 No tak...dawno mnie nie było, a wszystko przez to, że komputer był pod "okupacją" Małża.
Obiecywałam wpis z pierogami w tytule, ale pierogi tak szybko zniknęły, że nie zdążyłam zrobić sesji zdjęciowej. Tak więc innym razem.

A dzisiaj coś na zimę - z moich przepięknych cukinii. Co prawda octowe przetwory nie cieszą się u mnie dużym wzięciem, ale ta sałatka o dziwo "schodzi". Ma niewiele składników, jest łatwa do przygotowania i co najważniejsze bardzo smaczna.

Sałatka z cukinii i ogórków

  • 2 kg cukinii (u mnie żółta i zielona)
  • 2 kg ogórków
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 główki czosnku
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka gorczycy


Ogórki obrać i pokroić w plastry. Cukinię pokroić wzdłuż na 4 części, odkroić pestki i pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w półkrążki. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki. 
Wszystkie warzywa wymieszać i dodać pozostałe składniki. Zostawić na 2-3 godziny - ja zostawiłam na całą noc. Następnie zagotować i nakładać do słoików. Pasteryzować przez 15 minut.

5 komentarzy:

  1. chyba wypróbuję, bo wszystkie składniki mam... tylko coś słoików coraz mniej :))


    --------------
    hendaleko.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszna sałatka, w tamtym tygodniu robiliśmy z babcią i wyszła super!

    OdpowiedzUsuń
  3. A zalewa bez wody? Tylko ocet i olej? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod wpływem soli warzywa "puszczają" sok, który z octem i olejem tworzy zalewę. Jeśli rano okazało by się, że zalewy jest za mało można dolać wody - ale do tej pory taka sytuacja u mnie nie wystąpiła. Pozdrawiam.

      Usuń

print