A więc do dzieła!
Minipizze z suszonymi pomidorami
(proporcja na 6 szt.)
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3 dag świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
- 5-6 dorodnych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- ulubione zioła
- sól do snaku
Dodatki:
- suszone pomidory pokrojone w paseczki
- oliwki
- mini mozzarelle
- lub inne w zależności od upodobań bądź zasobów lodówki :-)
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy pół szklanki ciepłej wody i tyle mąki by zaczyn był dosyć gęsty. Odstawiamy na 15-20 minut.
W tym czasie kroimy pomidory oraz czosnek i rozgotowujemy je.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy sól oraz resztę mąki i wody i zagniatamy dosyć luźne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. U mnie ciasto wyrastało pół dnia - dodatkowo w tym czasie trzy razy je zagniotłam.
Ugotowane pomidory przecieramy i dosyć mocno redukujemy, aż otrzymamy gęsty sos. Na sam koniec dodajemy zioła i sól do smaku.
Tym sposobem mamy już wszystkie składniki.
Ciasto dzielimy na 6 kawałków i formujemy, smarujemy sosem pomidorowym (ja dawałam po 2 łyżki sosu na pizzę) i układamy dodatki.
Pieczemy w temp. 250 stopni przez 10 minut.
Polecam!
To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń